Verbeek Advocatuur
Verbeek Advocatuur

Omzetbelasting

Elke ondernemer moet (met uitzondering van enkele sectoren en vrije beroepen; zie "vrijgesteld van omzet belasting") over elk van zijn diensten en producten BTW rekenen. Dit is gewoonlijk 21% bovenop het bedrag waarvoor hij het zelf verkoopt. Dit bedrag moet periodiek naar de belastingdienst worden overgemaakt. Gewoonlijk is dit per kwartaal.

Zodra de onderneming bij de belastingdienst bekend is krijgt deze periodiek een belasting aanslag welke hij per internet kan invoeren. Door middel van deze belasting aanslag kan de ondernemer aangeven hoeveel BTW belasting is ontvangen en hoeveel er is uitgegeven aan BTW belasting. Het verschil moet naar de belastingdienst worden overgemaakt, of wordt door de belastingdienst teruggestort.

BTW belasting percentage

Op alle diensten en producten die verkocht worden aan een Nederlands persoon of organisatie dient de ondernemer dan ook een percentage extra te rekenen in verband met de belasting. Gewoonlijk is dit 21% maar in sommige gevallen zoals eten & drinken(geen alcoholische dranken), geneesmiddelen, literatuur, cultuur en vervoer kan dit 6% zijn. Deze belasting staat dan tijdelijk bij de ondernemer maar moet aan het einde van het kwartaal dus worden afgedragen.

Omgekeerd is dit hetzelfde. Op alle producten en diensten die worden aangeschaft zit standaard 21% belasting. Deze bedragen worden van de omzet afgehaald. Indien er dan verlies is gemaakt zal de belastingdienst het verschil in BTW belasting terugstorten.

Vrijgesteld van omzet belasting

Er zijn uitzonderingen welke geen BTW hoeven te rekenen zoals vrije beroepen. Een vrij beroep houd in dat iemand wordt gevraagd vanwege zijn individuele, persoonlijke kwaliteiten, die liggen op artistiek of academisch/HBO-niveau. Dit houdt in dat hij voor zijn werkzaamheden niet een ander mag sturen. In de praktijk is het onderscheid tussen een vrij en een niet vrij beroep moeilijk aan te geven maar voorbeelden zijn een notaris, leraar of dierenarts. Deze personen kunnen ook hun beroep zelfstandig uitvoeren zonder dat zij ingeschreven staan bij de kamer van koophandel. Andere vrijstellingen gelden bijvoorbeeld voor erkende onderwijsinstellingen, medische sector en sportverenigingen. Zie voor een meer uitgebreide lijst de website van de Kamer van Koophandel.

Kleine ondernemers regeling

Voor ondernemers met een lage winst kan het mogelijk zijn om vrijgesteld te worden van het afdragen van de BTW belasting. Dit heet de kleine ondernemers regeling.  Er moet wel inkomsten belasting over betaald worden. Op www.belastingdienst.nl (zakelijk) staan voor alle details en mogelijkheden. Wij ondersteunen u graag bij uw aangifte.

Verbeek Advocatuur Felix Verbeek, jurist, advocaat voor bedrijven & mediator Tel. (030) 601 92 92 [email protected] disclaimer & copyright

hosted by Sudus Internet | powered by cmsGear